Ако регулатор или човекът, който го представлява по закон, започне

...
 Ако регулатор или човекът, който го представлява по закон, започне
Коментари Харесай

АЕЖ иска шефката на СЕМ да подаде оставка frognews.bg

 Ако регулатор или индивидът, който го съставлява по закон, стартира да нападна публицисти, с цел да пази държавното управление, това е брутална форма на цензура.

Момчилова си разреши да насочи голословни и персонални нападки към журналистката Мария Черешева (вицепрезидентка на АЕЖ) на публично съвещание на Съвета, на 08.12.2022 година Председателката на Съвет за електронни медии повтори и доразви тезите си в пост в обществената мрежа Facebook в петък, 9 декември (впоследствие публичността на самия пост беше лимитирана, само че го прилагаме като снимка).

 

Единственото „ нарушение “ на Черешева е, че взе участие от българска страна в следствие на огромен консорциум от авторитетни непознати медии. В отговор на това, Момчилова застава в позицията на юрист на държавните институции и нападна непосредствено българския участник в проверяващия интернационален журналистически консорциум и употребява случая да насочва обвинявания към неправителствения бранш, към гражданското общество и към западните медии. 

 

Това е несвоевременно за ръководител на самостоятелен орган и поражда подозрения в компетенциите и безпристрастността на госпожа Момчилова да извършва отговорностите си освен като ръководител, само че и като член на Съвет за електронни медии. С пристрастното отношение и непровокирана офанзива към личността на публицист, тя демонстрира, че при всяко бъдещо произвеждане по отношение на този публицист или медия, в която той работи, тя няма по какъв начин да бъде справедлива. 

 

Подобно държание би подхождало на ръководител на Роскомнадзор, само че е недопустимо за ръководител на самостоятелен орган в европейска демократична страна. 

В обявата си, препечатана от някои уеб сайтове, Момчилова се обръща с нападки и към АЕЖ и реферира към платформата за инспекция на обстоятелствата Фактчек.бг. Според нея имало въпроси, които са останали без отговор. 

 

Не присъединяване на български публицист в интернационален журналистически консорциум е рисково за страната ни, каквито спекулации насочва госпожа Момчилова, а таман това държание на регулатор, което хвърля сянка на подозрение в българската народна власт. Тази реакция на представител на регулатора единствено може да ускори подозренията за свободата на медиите у нас. 

 

Отбелязваме, че журналистическите разкрития за нечовешки практики и насилствени отблъсквания на бежанци от страна на гръцките управляващи или рецензиите, които могат да се прочетат в следствия по отношение на хърватските управляващи, не извадиха Гърция от Шенген, нито нито попречиха на отварянето на вратата на Шенген към Хърватия. Да се упрекват публицистите, които сочат нередности или вътрешните критици в това, че са причина за неуспеха на страната ни, са рефлекси, които ни водят с десетилетия обратно, когато режимът търсеше вътрешни врагове, а Западът беше зад Желязна завеса.

 

АЕЖ се обръща към президента Румен Радев, който носи директната отговорност за назначението на госпожа Соня Момчилова в Съвет за електронни медии. Смята ли президентът за редно негов представител в Съвет за електронни медии да нападна публицисти единствено тъй като са разкрили нередности, за които е отговорна, следената от президента изпълнителна власт? 

 

Поведението на Соня Момчилова е в нарушаване на статута ѝ на ръководител на Съвет за електронни медии и призоваваме българските публицисти и медии да проявят взаимност и да не разрешат този рисков казус, в който ръководител на регулатор се саморазправя с публицисти. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР